lørdag den 19. marts 2011

Mere køkkenhave...

Blomster fra sidste års køkkenhave

En smuk og frodig køkkenhave sammensættes både af blomster og grøntsager. Mange blomster kan spises (pynter i salatskålen eller på kager), desuden er det kønt mellem rækkerne og sidst men ikke mindst har mange blomster nytteegenskaber overfor grøntsagerne. Det virker måske lidt uforståeligt at f.eks. tagetes gør kartoflerne sunde. Forklaringen til dette skal findes i de stoffer planterne udskilder når de vokser, altså plantehormoner, som ikke kun har en effekt på planterne, men også påvirker deres omgivelser, og her under de skadelige insekter. Et eksempel fra hverdagen på dette er etylen som bruges til frugt modning (en moden banan får hårde advokadoer til at modne). Et andet eksempel er altså at tagetes udskilder stoffer som modvirker nematode angreb i kartoflerne. Dette forhold, at en plante gavner en nabo plante gælder naturligvis ikke kun blomster og grøntsager, men mange grøntsager gavner ligeledes hinanden, dette udnyttes også i blandingskulturer.

Gode blomster til køkkenhaven:
Lavendel (flerårig), honningurt, tagetes, morgenfrue, tallerkensmækker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar