onsdag den 16. marts 2011

Kartofler til forspiring og køkkenhaveplaner

Så har jeg været på planteskolen og købt valske bønner og lægge kartofler. Kartoflerne er sat til forspiring i kælderen (lyst og køligt) i æggebakker. I år prøver jeg Sava, som jo er en gammel og velrenomeret kartoffel. Sidste år dyrkede vi "Sieglinde" en aldeles fortræffelig kartoffelsalat - kartoffel, skønne små velsmagende faste kartofler, men her var problemet også - de var ret små!!! Så i år prøver jeg altså Sava, og håber ikke jeg får problemer med udkogte kartofler - det vil være totalt nedtur.
Tidliger har jeg også dyrket "Minerva", som er en tidlig kartoffel, men helt ærligt synes jeg ikke den var så fantastisk, det er jo fint at den kan høstes tidligt, men det er vigtigere at man hele sommeren kan grave en portion "nye" super lækre kartofler op, når det er kartofler som er på menyen.


Nye kartofler, skyllet og klar til at spise!

I det hele taget forsøger jeg at tilrettelægge min køkkenhave så jeg hele sommeren er selvforsynende med grøntsager (og frugt), og som tidliger nævnt er jeg (endelig) blevet førdig med køkkenhaveplanen for dette år. Næste skridt er at sikre at jeg har alle frø (det var bl.a. det som førte til besøget på planteskolen) og at få bedene gjort klar og ellers at komme i gang.
Klargøring af bedene afventer frostens tilbagegang, jorden er desvære for kold endnu, men det kribler efter at komme i gang. Spinat kan allerede såes og der er heller ikke længe til gulerødderne skal såes i starten af april.

4 kommentarer:

 1. Hej Sofia
  Det er en fin blog - og nogle gode tanker du gør.
  Jeg har mange kartofler! Faktisk har vi stadig kartofler i kælderen fra sidste år, men vi har også masser af plads. Da kartofler har forskellige egenskaber har vi altid flere sorter.
  Du skal nok få succes med Sava, som jeg også altid dyrker. Vi bruger den om vinteren, sammen med Rosara(vildt god som både i ovn og pomfrit - når det skal være vildt!). Sidste vinterkartoffel er King Edward, som er til mos(perfekt til dette). Af sommerkartofler har jeg asparges (den er bare bedst-men svær nogle år) og æggeblomme (+sieglinde i år).
  Glæder mig til at følge dine havetanker - Nick fra landskabsnetværket.

  SvarSlet
 2. Tak og hvor lyder det skønt med alle de kartoftler! Hvordan får I egentlig tid til at dyrke så mange? Æggeblomme kender jeg slet ikke, interessant!

  SvarSlet
 3. Hov, det er længe siden jeg har været inde (har naturligvis været i køkkenhavn og lidt på arbejde). Når vi dyrker mange kartofler, så foregår heller ikke min lille køkkenhave, hvor fræseren er bandlyst. Sammen med mine naboer fræsses et stort areal med traktor. Inden kaster jeg godt med hestemøj. Selve lægning går i en ruf når man er to. En lægger kartofler og en tager dækker med spaden. I hullet som opstår lægge næste kartoffel. Jeg hypper 2-3 gange og det plejer at holde bynke, hanekro og andet væk. Men i den fræssede del har vi fået kortstråle og den har det med komme når man tror man har styr på ukrudt. vh Nick

  SvarSlet
 4. Hejsa
  Jeg vil rigtig gerne prøve Sieglinde, men har svært ved at finde den som læggekartoffel. Ved du hvor man kan købe dem?
  Mvh
  Lars

  SvarSlet