fredag den 1. april 2011

Kompostering på stedet eller jorddækning...

... ser da fint ud mellem vintergækker og krokus.

 Derudover er det et grundlæggende princip i  den bæredygtige have. Naturen efterlignes, og i naturen ligger jord sjældent bar og nøgen. I haven er jorden enten dækket af planter eller af dækmatriale.
Lidt ligesom en skov, der hvor der ikke er træer eller underskov ligger et tykt lag blade, træstumper og mere eller mindre omsat organisk materiale. Jeg planter enten helt tæt eller bruger diverse organisk materiale som dækmateriale.


Ved brug af dækmateriale slipper du ikke bare for en mængde ukrut – og dermed for at luge, men samtidig holdes jorden fugtig og giver regnorme gode vilkår for at forbedre jorden. Regnormene indarbejder langsomt dækmaterialet i det øverste jordlag og samtidig forbedrer de jordens struktur med deres gravegange.
Bruges græsafklip fra græsslåning tilfører du samtidig planterne gødning, med halm opnås et dække som tillige begrænser snegle, andre mulighedder er træflis, savsmuld, pap eller gamle aviser. Gamle aviser er nok mest egnede til dække mellem nyplantede hækplanter, pga. udseenenet. Men brugen af dækmateriale bør på ingen måde begrænses til hækken.
Ken Thomsom taler også varmt om brug af kompostering på stedet og dækmateriale. Nu har jeg læst hans bog om kompost, og helt ærligt er jeg ikke imponeret. Det er helt klart nogle meget nyttige oplysninger og principper som jeg vil forsøge at anvende, men de er godt nok gemt mellem en masse almindheder og værst af alt gemt i et forvirrende og temmelig forstyrende layout! Æv! Men alligevel her er nogle af hans råd som er ok:

  • Kompost beholdere som er lidt åbne (ligesom min bygget af træ) fores med pap og med et tæppe på toppen, for at bunken kan opnå den rette fugtighed (kanter tørre nemt ud og midten bliver for våd) og mindske ukruts frø i den færdige kompost (som altså primært blæser hen på en åben bunke).
  • Bland "våde" dele (grønt fra køkkenet, græsafklip, ukrut o.lign.) med tørt maretiale (brugt køkkenrulle, lommetørklæder, pap) i omtrænt forholdet 1:1 og aldrig mere en 15 cm "vådt" ad gangen (for at opnå rette C/K forhold og forhindre lugtgener fra bunken).
  • Lav en seperat bunke med efterårsblade med lavt calcium indhold (bøg, eg, avnbøg), som kan bruges til såjord (med meget lavt nærringsindhold og ingen ukrutsfrø).
  • Lav en seperat bunke med hæk afklip og grene eller lad kommunen behandle disse, de kan ødelægge en ellers velfungerende kompostbunke
  • Tilsæt kalk hvis du vil kompostere mos
Bogen rummer en del lister som måske også kan være nyttige.

2 kommentarer:

  1. Det må jo komme an på en prøve, om denne kompostmetode er bedre ned den gængse (saml alle materialer i en stor bunke og lad dem ligge i laaang tid). Men jeg har ihvertfald taget den til mig foreløbig, har dækket den kompostbunke der er igang med en gammel dyne og tilføjet pap og papir. Og nu starter jeg snart en ny (kompostbunke) som bliver helt uden grene og kviste.

    SvarSlet
  2. Jeg er med på en tester af hans ideer, så må vi se når året er omme, eller året efter...

    SvarSlet