tirsdag den 22. maj 2012

Et lille hul i hækken...


Er blevet til en ny sti ud til en græsfælled. Måske skal der en rigtig låge i med tiden. Det sender tanker til engelsk have, hvor man opdeler kulturhaven fra naturhaven eller engen. Og desuden giver det mulighed for at sende ivrige bolde og børn ud af blomsterbede.

mandag den 21. maj 2012

Limonade med citron og mynte



Jeg plejer ikke rigtig at bruge den mynte jeg dyrker, det skyldes dels at smagen kan være ret overvældende og dels at jeg bare glemmer det. Men nu skal det være anderledes, udover "Mojito" og myntete kan den drikkes i limonade eller saftevand, her kommer min hjemmekomponerede opskrift:

1 citron
1 håndfuld myntetopskud eller blade
2 spsk honning (eller sukker)

Kog en kande vand og hæld det over de friske mynteblade, pres citronen ned i vandet og rør honningen ud i det. Lad det stå og trække og blive helt koldt i køleskab mindst et par timer og sever det gennem en lille si, så kerner og blade ikke kommer med. Kan også serveres med isterninger, friske mynteblade, citronskiver og sugerør i glas hvor kanten er dyppet i vand og derefter sukker - så er der sommerfest!

søndag den 20. maj 2012

Luften er tyk af bier...


Og lyden af summen fylder rummet. Vores bier er stukket af! To af staderne sværmer. Det var ikke meningen, og udover at de nu skal indfanges vil de stader de kom fra ikke give særligt meget honning, de har jo ligesom brugt energien på at lave en ny bifamilie. Men sværmene betyder også at bierne har manglet plads og er begyndt at lave nye dronninger for at kunne bygge nyt et andet sted.

lørdag den 19. maj 2012

Syrener er smukke og dufter...


Og jeg har plantet mange af dem i haven.

Ahh... Asparges


Der er noget eksklusivt over asparges, også selvom vi kun kan høste nogle få ad gangen.

mandag den 14. maj 2012

Krydderurter, salat og blomster...


Nyder pladsen og varmen i drivhuset. Maj måned er jo virkelig fantastisk i haven. Alt kan ske og gøres i maj. Men jeg føler at tiden er ved at løbe fra mig, det går så stærkt nu. Kartoflerne er allerede 20 cm og skal hyppes.Tomater, agurker og chili skal pottes om. Der skal luges og gødes osv osv. Men skøn er maj i hvert fald også!

lørdag den 12. maj 2012

En lille kylling


Så har vi fået vores "egen" lille kylling. Vi har kun høner, så da vores ene dværgorpington for et par uger siden begyndte at ruge fik vi byttet os til seks æg. Men hønemor har kludret lidt i rugeprocessen, skubbet æg ud og trampet et i stykker mm. så der der er kun kommet en kylling, men den er tilgengæld også ganske dejlig.

fredag den 11. maj 2012

Kan man se hvor meget det blæser?


Jeg bor jo på landet hvor man rigtig kan mærke det - det blæser ofte i danmark. Og ofte er det læ eller mangel på samme som er afgørende for om man kan være ude (og slet ikke solen). Så er et drivhus eller andre læ steder virkelig sagen.

tirsdag den 8. maj 2012

Bier i Samvirke


Denne måneds Samvirke handler (i hvert fald en stor del) om bier. Super fedt for en bi-elsker som mig. Der bliver sat fokus på en række fordomme, opskrifter og fakta. Ret interessant, læs mere her eller køb/hent et magasin i FDB's butikker. UPS det kom helt til at lyde som en reklame, jeg har altså ingen aktier i FDB, men det er jo rart når andre også beskæftiger sig med noget som man selv finder interessant.

søndag den 6. maj 2012

Æbletræet på gavlen er fyldt med blomster...


Det kommer altid lidt før resten og bærer meget frugt. Jeg elsker æbletræer!

lørdag den 5. maj 2012

Dagens høst!


Radiser, og næste hold er sået.

fredag den 4. maj 2012

Hvidløgene kommer fint...


Sammen med jordbærene. De ældre planter er begyndt at blomstre så det tegner også til at blive en god jordbærhøst. To små rækker med hvidløg er nok til at dække vores behov året rundt.

torsdag den 3. maj 2012

Blomster i overflod...


På mit viktoria-blommetræ. Jeg fik det i gave for 6 år siden og sidste år var første år vi kunne plukke lidt. Så mon det vil give nok til en tærte i år? Frugttræer er virkelig det første man bør plante i en ny have, dels giver de struktur i haven og dels stiger udbytte og skønhed med årene.

tirsdag den 1. maj 2012

Bierne nyder også det gode vejr


Her fanget tidligere på dagen. Jeg synes det er tid til en opdatering om bierne. Altså vores 2 stader  i haven sidste forsommer blev til fire som skulle overvintre, fordi de sværmede (delte sig). Men den våde sensommer (juli og august) gjorde at de var i dårlig foderstand, selvomn de jo også får fodder (sukker) om vinteren. Så de to bifamilier klarede den ikke, hvilket man kan høre også har været tilfældet for mange andre biavlere.Det er altså ikke det kolde vejr, som mange tror, som bierne ikke kan klare, men fugt, sygdomme og generel fodertilstand.
Men vi har hentet et bistade som vi havde hos min svigermor, så nu har vi tre bistader i haven og det er egentligt et meget passende antal - både for havens størrelse og for fortsat at holde det på hobby niveau. Så har vi altså derudover to tilbage hos min svigermor (de fire vi havde der klarede det alle!) og et hos børnehaven i skoven. Lidt spredt måske, men det giver jo også nogle fordele i forhold til honning og overlevelse.

1. Maj - ud på tur, aldrig sur!


Vi har fri og solen skinner. Dejligt. Ordsproget i titlen stammer fra en nordmand, som ikke syntes at der var noget som hed dårligt vejr eller lign. Og for os gælder lidt det samme. Manglende søvn (og tænder) kan ikke gøre os sure når solen skinner og vi er på tur.